VOCAP Themareeks najaar 2020
Gedragseconomie & Nudging 

Bij VOCAP ben je aan het juiste adres voor een uitgewerkt programma m.b.t. Leiderschap & Verandering. Schrijf hier in aan een gereduceerd tarief voor de gehele reeks.

Tijdens de maanden juli en augustus gaat VOCAP er even tussen uit voor de zomervakantie. De evenementen gaan weer van start vanaf september. Verder op deze pagina vindt u ook de inschrijvingslinks voor de individuele onderdelen.

Inleiding

Gedragseconomie is een relatief nieuwe discipline die inzichten uit de psychologie, oordeel -en besluitvorming, combineert met inzichten uit de economie om een ​​beter begrip te krijgen van menselijk gedrag. Richard Thaler, professor aan de universiteit van Chicago en Nobelprijswinner voor de economische wetenschappen, wordt door velen beschouwd als de vader van de gedragseconomie. Hij inspireerde wetenschappers uit verschillende disciplines om fundamenteel anders te gaan kijken naar het gedrag van mensen.

 

Thaler inspireerde de oprichting van gedragswetenschappelijke teams, die vaak “nudge-units” worden genoemd, in openbare instellingen en particuliere organisaties over de hele wereld. Samen met Cass Sunstein schreef hij in 2008 een boek genaamd “Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth and Happiness”, waarin er gesuggereerd wordt dat er veel mogelijkheden zijn om het gedrag van mensen te “nudgen” door subtiele wijzigingen aan te brengen in de context waarin ze beslissingen nemen.

Nudges kunnen allerlei problemen oplossen die overheden en bedrijven belangrijk vinden. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van een gezondere levensstijl bij medewerkers of het efficiënter maken van de onboarding procedure. In alle sectoren kunnen organisaties enorm profiteren van kleine wijzigingen in hun processen om rekening te houden met hoe werknemers en klanten zich echt gedragen.

Bronnen/Lees meer:

Met deze reeks over Gedragseconomie & Nudging wil VOCAP inspireren, informeren, integreren én last but not least: de brug vormen tussen wetenschap en praktijk.

Deel 1: Academische Sessie | Prof. Wouter Duyck & drs. Rakoen Maertens

De universitaire sessie van het thema wordt opgenomen door de UGent, meer bepaald door Professor Wouter Duyck en drs. Rakoen Maertens.

Keynote 1: Prof. Dr. Wouter Duyck (10u-12u). Behavioural Economics: een ‘nieuwe’ wetenschap – hoe nemen mensen beslissingen?

Mensen gedragen zich niet altijd zoals we zouden verwachten. Ze maken soms vreemde keuzes, die heel verrassend lijken, maar dat niet zijn. Dit zorgt ervoor dat organisaties hun klanten, of medewerkers, verkeerd inschatten. In gedragseconomie wordt bestudeerd hoe mensen functioneren in economische context, in de wereld, als klant en als werknemer, welke beslissingen ze nemen en waarom. Waarom laten ze na te pensioensparen? Waarom staan ze elke dag in de file, of eten ze ongezond? Waarom zijn ze niet tevreden met hun loon dat hoger ligt dan dat bij de concurrentie? Door een goed begrip van menselijk gedrag kunnen organisaties mensen een klein duwtje geven, of nudgen, in de goeie richting. Dit onderzoek leverde drie recente Nobelprijzen economie op, en heeft nu ook Vlaanderen bereikt. Prof. Wouter Duyck doceert de cursus gedragseconomie, of behavioural economics, aan Universiteit Gent. In deze presentatie geeft hij de basisconcepten van de discipline mee, en legt hij aan de hand van concrete voorbeelden uit wat nudging kan betekenen voor organisaties.

Wouter Duyck is als professor cognitieve psychologie verbonden aan de Universiteit Gent, waar hij voorzitter is van de opleiding. Hij werkte al eerder als aspirant en post-doctoraal onderzoeker voor het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen, en was gastonderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Voor zijn doctoraat ontving hij de driejaarlijkse Prix de Psychologie voor het beste doctoraatsproefschrift in de psychologische wetenschappen uitgereikt door de Académie Royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts. Hij publiceerde een honderdtal artikels in internationale wetenschappelijke tijdschriften, rond themata zoals geheugen, meertaligheid, cognitieve ontwikkeling, taalverwerving, dyslexie, meertaligheid, en andere. Hij presenteerde zijn onderzoek in een dertigtal landen. Hij ontwikkelt mee de Columbus oriënteringsproef voor het hoger onderwijs, in opdracht van de Vlaamse Regering, en doceert het vak gedragseconomie aan Universiteit Gent.
 

Keynote 2: PhD Student Rakoen Maertens (13u-15u). Behavioural Insights: a nudging unit perspective.

Overal ter wereld worden nieuwe ‘Nudge Units’ of ‘Behavioural Insights’ teams opgericht. Sinds Richard Thaler’s boek Nudge en het grote succes van David Halpern zijn Behavioural Insights Team project met de Britse overheid (zie ‘Inside the Nudge Unit’) zijn ook steeds meer bedrijven en universiteiten geïnteresseerd om dit gedragseconomische model uit te proberen. Er worden interdisciplinaire teams samengesteld waarbij er gekeken wordt naar behavioural public policy, irrationeel gedrag, implementatie van nudges, en behavioural engineering. Maar wat betekent dit nu precies? Is dit een hype of een revolutie? Gaat het om de implementatie van oppervlakkige nudges, of een compleet nieuwe manier om problemen aan te pakken?

Na de introductie komen er enkele specifieke cases aan bod waar behavioural insights kan toegepast worden binnen organisaties van elk type. Daarnaast pleit hij voor de oprichting van een cross-disciplinaire Behavioural Insights Unit aan de grote Universiteiten in Vlaanderen, en in zowel de Vlaamse als de Federale overheid, en toont aan hoe dit een perfecte interface kan geven tussen privé-bedrijven, vzw’s, en universitaire onderzoeksgroepen.

Rakoen Maertens is een PhD student en ondernemer in de Sociale Psychologie aan de Universiteit van Cambridge, Lab Manager van de Cambridge Social Decision-Making Lab, en mede-oprichter van de Cambridge University Behavioural Insights Team (CUBIT). Met ervaring in policy making aan de United Nations en ondernemerschap in Vlaanderen, vertelt hij hoe hij de eerste stappen zette naar de oprichting van CUBIT en hoe hij het domein van de gedragseconomie leerde kennen door met verschillende wereldleiders in dit domein samen te komen. Hij vergelijkt de modellen uit verschillende regio’s van de wereld, van de Busara Center for Behavioral Economics in Kenya (Nairobi) over Nudge Lebanon tot privéorganisaties zoals Ideas42.
 

Op welke vragen mag u een antwoord verwachten?

Wat kan Behavioural Economics en Behavioural Insights betekenen voor u en uw organisatie? Hoe implementeert u de inzichten uit deze disciplines? Op welke specifieke domeinen kan het worden toegepast?​ Ontdek het allemaal tijdens deze twee VOCAP workshops aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent.

________________________________

Tijdstip: zaterdag 26 september 2020 van 10.00u tot 15.00u

Plaats: Online (Zoom)

Inschrijven voor deze sessie.

Deel 2: Consultancy Sessie | Els Compernolle & Mathias Celis

Workshop 1: Oprichter van HumanInsight - Els Compernolle

Hoe geeft u de praktijk een duwtje in de juiste richting? De gedragseconomie erkent dat mensen geen rationele, uit eigenbelang handelende wezens zijn. Om het met de woorden van Richard Thaler te zeggen (die in 2017 de Nobelprijs won): mensen zijn ‘humans’, geen ‘econs’. Het denken van ‘humans’ is feilbaar: we denken op korte termijn, zijn geneigd ons gedrag aan te passen aan de groep, en kiezen al snel voor de gemakkelijke optie. Tegelijk beseffen we wel dat de gemakkelijke optie niet altijd de beste keuze is (denk maar aan voornemens om gezonder te eten, meer te sporten, of te sparen voor later).

Methodieken uit de gedragseconomie maken gebruik van de feilbaarheid van ons menselijk denken om aan te sporen tot verandering in gedrag. Het kan gaan om gedragsveranderingen als:

  • ‘Hoe zetten we mensen aan om meer te bewegen?’

  • ‘Hoe stimuleren we medewerkers om meer samen te werken?’

In deze workshop gaat Els Compernolle aan de slag met een aantal technieken uit de gedragseconomie, zoals ‘nudging’: het geven van een duwtje in de juiste richting. We passen deze technieken toe op cases die de deelnemers zelf aanbrengen.

 

Workshop 2: Masterstudent - Mathias Celis. Nudging: van theorie naar praktijk - actueel onderzoek aan de UGent

In zowat elk land beginnen er zogenaamde “nudge-units” als paddestoelen uit de grond te schieten. Een groot probleem dat zich vandaag echter stelt is een gebrek aan kwalitatieve wetenschappelijke studies die effectief getest zijn in de bedrijfswereld. Ook de UGent merkte dit probleem op en heeft enkele jaren geleden als eerste universiteit in Vlaanderen onder Dr. Prof. Frederik Anseel en Dr. Prof. Wouter Duyck het vak gedragseconomie uitgerold bij de bedrijfspsychologen in spé. Een enorm succes waar we vandaag de eerste vruchten van kunnen plukken. Masterstudent bedrijfspsychologie Mathias Celis heeft de smaak duidelijk te pakken en heeft ondertussen al in twee experimentele onderzoeken succesvol de brug weten te leggen tussen de theorie en de praktijk. Tijdens de keynote van Mathias krijg je een primeur op de onderzoeksresultaten van zijn nudging experimenten.

Op welke vragen mag u een antwoord verwachten?

Hoe worden nudging experimenten opgezet in de praktijk? Wat zeggen methodieken uit de gedragseconomie ons over de feilbaarheid van ons menselijk denken? Hoe gaat u aan de slag met technieken uit de gedragseconomie? Ontdek het allemaal tijdens deze VOCAP workshops.

________________________________

Tijdstip: donderdag 15 oktober 2020 van 13.00u tot 17.00u

Plaats: Online (Zoom)

Inschrijven voor deze sessie.

Deel 3: Bedrijfsbezoek | Stad Mechelen

De Stad Mechelen ontvangt VOCAP en vertelt meer over haar 3 nudging projecten. Ook een stadswandeling langs de realisaties is inbegrepen! 

_________________________________

Tijdstip: Woensdag 28 oktober 2020 van 13.00u tot 17.00u

Plaats: Stad Mechelen

Inschrijven voor deze sessie.

Deel 4: Intervisie

In de 4de sessie rond Gedragseconomie en Nudging is het aan de deelnemers om onder begeleiding kennis rond het onderwerp te delen. Persoonlijke cases kunnen hier aan bod komen alsook verzuchtingen of kritische reflecties rond ervaringen en theorieën. De vertaalslag van alle voorgaande sessies naar je eigen werkomgeving kan gemaakt worden.

__________________________________

Tijdstip: dinsdag 15 december 2020 van 18.30u tot 22.30u

Plaats: Park Inn by Radisson Leuven, Martelarenlaan 36, 3010 Leuven

Inschrijven voor deze sessie.